Diabetes Mellitus type 2

Beweegprogramma voor mensen met Diabetes Mellitus type 2

Gewoon bewegen zonder hypo

Mensen met diabetes schamen zich vaak om te bewegen, terwijl bewegen net als medicatie en voeding belangrijk is voor de gezondheid. Bewegen heeft een positieve invloed op de vetstofwisseling, de bloeddruk en de cholesterolspiegel. Je kunt als diabeet gewoon aan sport doen met normale bloedglucosewaarde. Met dit beweegprogramma hopen we veel mensen over de streep te trekken omdat je onder begeleiding van een fysiotherapeut aan de slag gaat. Zo leer je symptomen herkennen, ervaar je bijvoorbeeld dat transpireren gewoon bij bewegen hoort.

Meer controle met beweging

Heeft u moeite om uw bloedglucose op peil te houden? Bent u bang dat u een hypo krijgt wanneer u zich inspant? Weet u dat u meer controle over uw lichaam kunt krijgen als u meer beweegt? Bewegen is gezond en helpt klachten van diabetes te voorkomen. Bovendien vermindert het de kans op hart- en vaatziekten. Bewegen is belangrijk, houd uzelf gezond.

Elke dag verantwoord bewegen

Speciaal voor mensen met diabetes type 2 is het beweegprogramma voor mensen met diabetes ontwikkeld. U doorloopt het beweegprogramma samen met een kwaliteitsfysiotherapeut. Dit is een fysiotherapeut die voldoet aan de kwaliteitseisen van het Centraal Kwaliteitsregister Fysiotherapie. De fysiotherapeut is speciaal opgeleid voor het beweegprogramma diabetes type 2 en daarmee deskundig om u te begeleiden tijdens het programma. Uw begeleiding is in goede handen. Tijdens het programma werkt u samen met uw fysiotherapeut om gezond en verantwoord te bewegen. Wat levert het beweegprogramma u op?  Controle over uw bloedglucosewaarde tijdens bewegen, verbeterde conditie en verantwoord bewegen!

Uw persoonlijk beweegprogramma

Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) heeft in samenwerking met TNO een beweegprogramma gemaakt voor mensen met diabetes type 2. Het beweegprogramma heeft als doel u te leren om dagelijks te bewegen en vooral te blijven bewegen. Want bewegen is noodzakelijk voor het verbeteren van uw gezondheid. De fysiotherapeut zal beginnen met een eerste gesprek en een aantal testen. Hierdoor kan de fysiotherapeut het beweegprogramma op maat aanbieden. De testen laten zien wat uw huidige conditie is en welke bewegingen u kunt maken. Na afloop van het beweegprogramma zal de fysiotherapeut een soortgelijke test met u afnemen en met u de resultaten en de voortgang bespreken.

Drie stappen naar gezond bewegen

Het beweegprogramma is aangepast aan uw persoonlijke situatie. Tijdens het programma heeft u regelmatig individuele gesprekken met uw fysiotherapeut. Verder is het beweegprogramma in groepsverband, met mensen die ook bekend zijn met diabetes. In de groep kunt u elkaar steunen en stimuleren en ervaringen uitwisselen. Het beweegprogramma duurt in totaal 3 maanden ( 12 weken) en bestaat uit 3 stappen:

Stap 1: Eerste gesprek en testen
Stap 2: Beweegprogramma diabetes type 2
Stap 3: Dagelijks bewegen

Stap 1: Eerste gesprek en testen

Wanneer u de eerste stap zet, ontvangt u thuis alle informatie en een korte vragenlijst. De ingevulde vragenlijst neemt u mee naar uw eerste gesprek. Nadat de fysiotherapeut de vragen en antwoorden met u heeft doorgenomen, worden de testonderdelen doorlopen. De testonderdelen zijn: een conditietest en een fitheidstest. Op basis van uw medische gegevens en de informatie uit de testen kan uw fysiotherapeut adviseren deel te nemen aan het programma, ergens anders te gaan trainen of u verwijzen naar uw huisarts of specialist.

Stap 2: beweegprogramma diabetes type 2

Na uw eerste gesprek en testen kunt u instromen in het beweegprogramma. In 12 weken doorloopt u een schema waarbij de belasting geleidelijk wordt opgebouwd. Het beweegprogramma diabetes type 2 is te verdelen in 3 onderdelen:

  • Goed beginnen
    U ontvangt informatie en voorlichting over het beweegprogramma. Het belangrijkste in het inleidende programma is dat u weer plezier krijgt in het bewegen. Daar zorgt u samen met uw fysiotherapeut voor. U leert ook herkennen wat normale verschijnselen zijn wanneer u bepaalde bewegingen maakt.
  • Uw persoonlijke programma
    Na drie weken gaat u door met het verder opbouwen van uw beweegprogramma; dit is afhankelijk van wat u aan het einde van het programma wilt bereiken.
  • Informatie en inspiratie: individueel en in de groep
    Tijdens het programma vinden er op verschillende momenten individuele gesprekken plaats. Daarnaast woont u een aantal groepsbijeenkomsten bij. Tijdens de groepsbijeenkomsten wordt informatie gegeven over het bewegen en gezondheid. Ook kunt u ervaringen uitwisselen over het programma en kunt u elkaar steunen en motiveren.

Stap 3: Dagelijks bewegen

Tijdens het beweegprogramma diabetes type 2 heeft u geleerd om zelfstandig en gezond te bewegen. Na 12 weken kijkt uw fysiotherapeut samen met u naar de resultaten van het beweegprogramma. De fysiotherapeut adviseert u dan welke vormen van bewegen het beste bij u passen en wat voor u mogelijk is. Advies:

  1. Volg het beweegprogramma diabetes type 2
  2. Stop met roken
  3. Beweeg (wandel, fiets of zwem)
  4. Eet gezond voor een gezond gewicht
  5. Houd uw conditie op peil, sport in gezelschap
  6. Zorg dat u altijd een koolhydraatrijke snack bij u heeft
  7. Luister naar de signalen van uw eigen lichaam
  8. Let goed op uw bloedglucosewaarden

Stop met sporten als u een hypo voelt aankomen.

Wordt dit programma vergoed door de zorgverzekeraar?

Indien u verzekerd bent voor fysiotherapie en u hebt een verwijzing van huisarts of specialist is er een grote kans dat uw zorgverzekeraar de behandelingen vergoedt. Er wordt altijd een geringe eigen bijdrage gevraagd.

Hoe kan ik me aanmelden?

Voor meer informatie en/of aanmelding stuurt u een e-mail met uw naam, postcode met huisnummer, woonplaats, telefoonnummer en uw vraag naar info@fysiotherapieapeldoornzuid.nl. U kunt ook telefonisch contact opnemen met de praktijk 055-5332424 of een bericht versturen via het contactformulier.