Luchtwegproblemen

Beweegprogramma voor mensen met luchtwegproblemen (COPD)

Bewegen geeft lucht

Voelt u zich benauwd wanneer u zich inspant? Heeft u ook last van hoestbuien? U zult denken dat het beter is om iedere lichamelijke inspanning te vermijden en daarmee uw benauwdheid te verminderen. Maar het omgekeerde is waar. Wist u dat wanneer u chronische bronchitis of longemfyseem heeft, kortweg COPD, het extra belangrijk is dat u beweegt? Als u minder beweegt, zult u juist eerder klachten krijgen en uw mogelijkheden zullen steeds verder afnemen

Elke dag verantwoord bewegen

Speciaal voor mensen met COPD is het beweegprogramma COPD ontwikkeld. U doorloopt het programma samen met een kwaliteitsfysiotherapeut, Dit is een fysiotherapeut die voldoet aan de kwaliteitseisen van het Centraal Kwaliteitsregister Fysiotherapie (CKR). De fysiotherapeut is speciaal opgeleid voor het beweegprogramma COPD en daarmee deskundig om u te begeleiden tijdens het programma. Uw begeleiding is in goede handen.

Tijdens het programma werkt U samen met uw fysiotherapeut om gezond en verantwoord te bewegen. Wat levert het beweegprogramma u op? Minder benauwdheid, meer uithoudingsvermogen en verantwoord bewegen!

Uw persoonlijk beweegprogramma

Het Koninklijk Genootschap voor fysiotherapie (KNGF) heeft in samenwerking met TNO een beweegprogramma gemaakt voor mensen met COPD. Het beweegprogramma heeft als doel u te leren om dagelijks te bewegen en vooral te blijven bewegen. Want bewegen is noodzakelijk voor het verbeteren van uw gezondheid.

De fysiotherapeut zal beginnen met een eerste gesprek en een aantal testen. Hierdoor kan de fysiotherapeut het beweegprogramma op maat aanbieden. De testen laten zien wat uw huidige conditie is en welke bewegingen u kunt maken. Na afloop van het beweegprogramma zal de fysiotherapeut een soortgelijke test met u afnemen en met u de resultaten en de voortgang bespreken.

Drie stappen naar gezond bewegen

Het beweegprogramma is aangepast aan uw persoonlijke situatie. Tijdens het programma heeft u regelmatig individuele gesprekken met uw fysiotherapeut. Verder is het beweegprogramma in groepsverband, met mensen die ook bekend zijn met COPD. In de groep kunt u elkaar steunen en stimuleren en ervaringen uitwisselen. Het programma duurt in totaal 3 maanden (12 weken) en bestaat uit 3 stappen

Stap 1: eerste gesprek en testen

Wanneer u de eerste stap zet, ontvangt u thuis alle informatie en een korte vragenlijst. De ingevulde vragenlijst neemt u mee naar uw eerste gesprek. Nadat de fysiotherapeut de vragen en antwoorden met u heeft doorgenomen, worden de  testonderdelen doorlopen. De testonderdelen zijn: een conditietest en een fitheidtest.

Op basis van uw medische gegevens en de informatie uit de testen kan uw fysiotherapeut adviseren deel te nemen aan het programma, ergens anders te gaan trainen of u verwijzen naar uw huisarts of specialist.

Stap 2: beweegprogramma COPD

Na uw eerste gesprek en testen kunt u instromen in het beweegprogramma. In 12 weken doorloopt u een schema waarbij de belasting geleidelijk wordt opgebouwd. Het beweegprogramma COPD is de verdelen in 3 onderdelen:

  • Goed beginnen
    U ontvangt informatie en voorlichting over het beweegprogramma. Het belangrijkste in het inleidende programma is dat u weer plezier krijgt in het bewegen. Daar zorgt u samen met uw fysiotherapeut voor. U leert ook herkennen wat normale verschijnselen zijn wanneer u bepaalde bewegingen maakt.
  • Uw persoonlijke programma
    Na drie weken gaat u door met het verder opbouwen van uw beweegprogramma; dit is afhankelijk van wat u aan het einde van het programma wilt bereiken.
  • Informatie en inspiratie: individueel en in de groep
    Tijdens het programma vinden er op verschillende momenten individuele gesprekken plaat. Daarnaast woont u een aantal groepsbijeenkomsten bij. Tijdens de groepsbijeenkomsten wordt er informatie gegeven over het bewegen en gezondheid. Ook kunt u ervaringen uitwisselen over het programma en kunt u elkaar steunen en motiveren.

Stap 3: dagelijks bewegen

Tijdens het programma COPD heeft u geleerd om zelfstandig en gezond te bewegen. Na 12 weken kijkt uw fysiotherapeut samen met u naar de resultaten van het beweegprogramma. De fysiotherapeut adviseert u dan welke vormen van bewegen het beste bij u passen en wat voor u mogelijk is.

Advies

Volg het beweegprogramma COPD
Stop met roken
Beweeg iedere dag minstens 30 minuten matig intensief (wandelen, fietsen, zwemmen)
Eet gezond voor een gezond gewicht

Wordt dit programma vergoed door de zorgverzekeraar?

Indien u verzekerd bent voor fysiotherapie en u hebt een verwijzing van huisarts of specialist is er een grote kans dat uw zorgverzekeraar de behandelingen vergoedt. Er wordt altijd een geringe eigen bijdrage gevraagd.

Hoe kan ik me aanmelden?

Voor meer informatie en/of aanmelding stuurt u een e-mail met uw naam, postcode met huisnummer, woonplaats, telefoonnummer en uw vraag naar info@fysiotherapieapeldoornzuid.nl. U kunt ook telefonisch contact opnemen met de praktijk 055-5332424 of een bericht versturen via het contactformulier.