Reuma en Arthrose

Beweegprogramma voor mensen met Reuma (Rheumatoide Arthritis) en Arthrose.

Reuma is een ingewikkelde ziekte: het is niet één ziekte, maar een verzamelnaam voor meer dan honderd aandoeningen aan het bewegingsapparaat. Aandoeningen die niet veroorzaakt zijn door een ongeval of trauma. Het bewegingsapparaat bestaat uit botten, gewrichten, spieren en aanhechtingen als banden en pezen. Kenmerken van reuma zijn vaak ontstekingen, stijfheid, pijn en vermoeidheid. Vooralsnog zijn de meeste vormen van reuma niet te genezen, maar meestal wel te behandelen met medicatie of therapieën.

Praktijk voor Fysiotherapie Apeldoorn-Zuid heeft, als Fys’optima-praktijk, speciaal voor mensen met reumatoïde aandoeningen (Rheumatoide Arthritis, Bechterew, Artrose, Osteoporose) een beweegprogramma: ‘Bewegen met Reuma’. Een beweegprogramma is een trainingsprogramma dat speciaal ontwikkeld is voor mensen met klachten. Het beweegprogramma wordt voor u op maat gemaakt. Dit wil zeggen dat er rekening wordt gehouden met uw individueel belastingniveau.

Wat is de inhoud van het beweegprogramma?

Gedurende 3 maanden traint u twee keer per week onder deskundige begeleiding van een fysiotherapeut. Voordat de eerste training plaatsvindt, wordt er een uitgebreide test en een intake afgenomen. Dit wordt gedaan om een goede indruk van uw klachten te krijgen en om te achterhalen hoe u hiermee om gaat. Hierbij geeft de fysiotherapeut meer informatie over het beweegprogramma maar ook over de aandoening reuma. U krijgt ook de mogelijkheid om vragen te stellen. Tijdens en na afloop van de training wordt de test herhaald om vast te stellen hoeveel u vooruit bent gegaan. De huisarts wordt gedurende het programma geïnformeerd. Dit wordt uiteraard alleen gedaan als u hiervoor toestemming geeft.

Waarom zou ik hieraan deelnemen?

Heeft u pijnklachten, gewrichtsstijfheid of vermoeidheidsklachten? Als u deze kenmerken herkent is het beweegprogramma iets voor u. Door de pijn, stijfheid en vermoeidheid bent u vaak minder actief en fit. Het is bewezen dat, mits op de juiste manier uitgevoerd, bewegen een positieve invloed heeft op reumatische aandoeningen. U voelt zich door het bewegen weer fitter en u heeft het idee dat u meer kunt. De pijn en stijfheid verdwijnen niet altijd volledig, maar u leert er anders mee omgaan. Hierdoor wordt ‘normaal’ functioneren weer makkelijker.

Waar moet ik aan voldoen om deel te mogen nemen?

Om aan het beweegprogramma ‘Bewegen met Reuma’ te kunnen deelnemen moet er een reumatische aandoening gediagnosticeerd zijn door een huisarts of specialist, bijvoorbeeld RA, Bechterew, Artrose of Osteoporose.

Intake

Tijdens het intakegesprek wordt bepaald of u in aanmerking komt of wilt komen om het beweegprogramma te volgen. Vervolgens worden afspraken gemaakt over tijdstip van aanvang en vervolg.

Wordt dit programma vergoed door de zorgverzekeraar?

Indien u verzekerd bent voor fysiotherapie en u hebt een verwijzing van huisarts of specialist is er een grote kans dat uw zorgverzekeraar de behandelingen vergoedt. Er wordt altijd een geringe eigen bijdrage gevraagd.

Hoe kan ik me aanmelden?

Voor meer informatie en/of aanmelding stuurt u een e-mail met uw naam, postcode met huisnummer, woonplaats, telefoonnummer en uw vraag naar info@fysiotherapieapeldoornzuid.nl. U kunt ook telefonisch contact opnemen met de praktijk 055-5332424 of een bericht versturen via het contactformulier.