Rugtriathlon

 

Rugtriathlon

De Rugtriathlon is een trainingsprogramma voor mensen met chronische of steeds herhalende  lage rugklachten waar geen duidelijke pathologie (zoals bijvoorbeeld een hernia) aan ten grondslag ligt. Wij zijn als praktijk specifiek geschoold in de begeleiding van het Rugtriathlon programma.

In het kort kunt u het volgende verwachten:

–          Een uniek, individueel bepaald trainingsschema voor een duurzaam belastbare rug;

–          Een individueel computergestuurde niveau bepaling met de bijbehorende trainingsopbouw;

–          Een training in groepsverband met maximaal 8 deelnemers;

–          Een functioneel gerichte training in plaats van training op apparaten;

–          Een deskundige begeleiding door speciaal opgeleide fysiotherapeuten;

–          Extra informatie in de vorm van een digitale deelnemersmap.

Uitgangspunten:

Bij vaker terugkerende rugklachten gaan er naast pure biomechanische oorzaken ook andere factoren een grote rol spelen in het voortbestaan van de rugklachten. Zaken als: angst voor bewegen, denken dat de klachten zeer ernstig zijn, vinden dat er zelf niets aan te doen is, bij minimale pijn stoppen met een activiteit, gaan dan in meer of mindere mate een rol spelen. Vandaar zijn er een aantal belangrijke aspecten van belang in het individuele trainingsschema.

–          Een duidelijke opbouw (wat kan ik na een maand, wat kan ik na een jaar?);

–          Voorlichting over pijn en de manier om er mee om te gaan (niet alle pijn is slecht);

–          Positieve bekrachtiging van gedrag dat niet op de pijn gericht is maar op de functie;

–          Van passief (ik kan er niets aan veranderen) naar actief (als er 1 persoon is die kan zorgen dat de klachten verdwijnen, dan ben ik dat).

–          Extra stimulans door sociale contacten en controle bij training in groepsverband;

–          De wekelijkse training dient minimaal een half jaar gevolgd te worden. Voor het beste resultaat adviseren wij echter de tijdsduur van een jaar.

Werkingsmechanisme:

Naast het versterken van uw grote spiergroepen richt de Rugtriathlon zich ook specifiek op de zwakkere schakels in de beweegketen. Hieronder valt het weefsel dat zich slechts zeer langzaam kan aanpassen. Denk hierbij aan kraakbeen, banden en pezen. Het trainingsprogramma zal dan ook langzaam maar gestaag in intensiteit moeten toenemen.  De Rugtriathlon werkt uitsluitend met losse gewichten, halters en dumbells om de functionele situatie te benaderen. Dit in tegensteling tot trainingen waarbij slechts gebruik gemaakt wordt van ingestelde apparatuur.

Een onvoldoende werking van de kleinere spiergroepen kan resulteren in een instabiliteit van de onderrug. Dit is hiermee tevens een belangrijke oorzaak van chronische- en steeds herhalende rugklachten. Tijdens het Rugtriathlon programma leert u deze kleinere spiergroepen optimaal gebruiken en hiermee versterken.

Uit onderzoeken blijkt tevens dat een grotere algehele conditie en een gezond gewicht belangrijke factoren zijn voor de belastbaarheid van de wervelkolom. Om deze reden wordt u ook gestimuleerd deze factoren mee te nemen in het Rugtriathlon programma naar succes.

Begeleiding:

Om de training verantwoord op te bouwen is een goede controle van de uitgangshoudingen tijdens de trainingen van wezenlijk belang. De aanwezige fysiotherapeut richt zich tijdens de trainingen op:

–          Controle van de uitvoering;

–          Controle op de juiste opbouw en gehanteerde gewichten;

–          Motiveren, voorlichten;

–          Angst wegnemen;

Wanneer u overige vragen heeft schroom dan niet om contact met ons op te nemen!

Maak werk van een gezonde en sterke rug. Wij geven met de Rugtriathlon een mooie voorzet, kopt u hem in?

Hoe kan ik me aanmelden?

Voor meer informatie en/of aanmelding stuurt u een e-mail met uw naam, postcode met huisnummer, woonplaats, telefoonnummer en uw vraag naar info@fysiotherapieapeldoornzuid.nl. U kunt ook telefonisch contact opnemen met de praktijk 055-5332424 of een bericht versturen via het contactformulier.