Dry Needling

Dry Needling is een behandeltechniek van de fysiotherapeut. De behandeling richt zich op klachten in het houding- en bewegingsapparaat, die ontstaan door verhardingen in een spier. Deze verhardingen worden ‘triggerpoints’ genoemd. Door gericht te prikken met een naald binnen de spier zal deze zich snel en langdurig ontspannen. De naald die gebruikt wordt is droog en bevat geen vloeistof er zal dus geen vloeistof in de spier worden geïnjecteerd. Vandaar de benaming “Dry Needling”.

Dry Needling is niet hetzelfde als acupunctuur. Bij acupunctuur worden vaak meerdere naalden in het lichaam geprikt, die daar enige tijd blijven zitten. Bij Dry Needling wordt slechts een naald gebruikt, waarmee kortdurend de spier wordt behandeld. Dry Needling werkt direct in op de spieren en richt zich in tegenstelling tot accupunctuur niet op de energiebanen.

Een triggerpoint is een verharding in een spier, die naast de lokale druk pijn, ook vaak pijn op afstand veroorzaakt. De fysiotherapeut zoekt naar deze plaatsten omdat ze de hoofdoorzaak kunnen zijn van uw klachten of er voor zorgen dat u nog niet volledig van uw klachten af bent.

Hoe ontstaan triggerpoints?

–          acuut, door bijvoorbeeld een verkeerde beweging of een ongeval,

–          chronisch, door bijvoorbeeld een langdurig verkeerde houding,

–          langdurige afwezigheid van beweging, door bijvoorbeeld gips of een brace,

–          zwakke of instabiele gewrichten, bijvoorbeeld van de enkel,

–          voetafwijkingen zoals een platvoet of beenlengteverschil,

–          herhaaldelijke druk van buitenaf, door bijvoorbeeld een zware rugzak.

Triggerpoints kunnen zich uiten in:

–          pijn of stijfheid lokaal in een spier en/of elders “op afstand” in het lichaam,

–          bewegingsbeperkingen van bijbehorende gewrichten,

–          verminderde kracht van de betrokken spier(en)’

–          pijnontwijkend gedrag; u gaat anders bewegen,

–          tintelingen in arm/been, hoofdpijn, duizeligheid.

Hoe ziet de behandeling eruit?

De fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en lichamelijk onderzoek de klachten analyseren. Vervolgens wordt er een behandelplan opgesteld en er wordt beoordeeld of Dry Needling daar een positieve bijdrage aan kan leveren. Dry Needling is in sommige gevallen dus slechts een onderdeel van het totale behandelprogramma.

Hoe voelt Dry Needling aan?

Het inbrengen door de huid van het naaldje in de spier voelt u in principe niet. Als het triggerpoint wordt aangeprikt kan dit even een soort kramp gevoel geven. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u vaak makkelijker bewegen. Vaak voelen de behandelde spieren wel tijdelijk vermoeid en zwaar aan.

Wanneer u overige vragen heeft schroom dan niet om contact met ons op te nemen!

Hoe kan ik me aanmelden?

Voor meer informatie en/of aanmelding stuurt u een e-mail met uw naam, postcode met huisnummer, woonplaats, telefoonnummer en uw vraag naar info@fysiotherapieapeldoornzuid.nl. U kunt ook telefonisch contact opnemen met de praktijk 055-5332424 of een bericht versturen via het contactformulier.